Share This Story!

Priča Sarajevo Film Festivala počela je u jeku rata, kada je grupa entuzijasta težila da oživi kulturu u opkoljenom gradu.

Uprkos ratnim razaranjima oko njih, borba za opstanak kulturnog života pokazala se jačom od uništenja. Pred kraj četverogodišnje opsade, tim koji se okupljao u Obala Art Centru je odlučio da stvori film festival s ciljem očuvanja kosmopolitskog duha grada koji je nekada bio poznat u bivšoj Jugoslaviji po svojoj bogatoj umjetnosti i kulturnoj sceni.

Prvi ljetni filmski festival u Sarajevu je održan od 27. oktobra do 7. novembra, 1995. godine u Bosanskom kulturnom centru, gdje su predstavljena 37 filmova iz 15 zemalja. Većina su prikazani pomoću 35 mm filma, a drugi su bili u VHS formatu.

Uprkos opsadi, gledalište u Bosanskom kulturnom centru je bilo puno do posljednjeg mjesta svake noći. Na festivalu je učestvovalo te godine 15.000 ljudi i osjećaj među građanima ovog grada pod opsadom, koji je potpuno odsječen od ostatka svijeta, bio je da je ovaj događaj prozor u svijet filma i bijeg od surove realnosti i opasnosti kojima se suočavaju na dnevnoj bazi.

Zahvaljujući pozitivnom duhu Sarajlija koji su se borili koliko za svoje živote kao i za kulturu, bez koje bi život bio besmislen, SFF je postao jedinstveni kulturni događaj. Broj posjetitelja rastao je iz godine u godinu, a festival je ubrzo postao poznat i poštovan širom svijeta. Festival je također stekao brojne prijatelje koji, čak i danas, ne propuste priliku posjetiti Sarajevo.

Bono Vox, frontmen svjetski poznatog benda U2, jedan je od prijatelja koji gaji posebnu vezu sa Sarajevom i SFF-om. Zatim, tu je i francuski modni dizajner, Agnes B .; Britanski reditelj, Mike Leigh; glumci John Malkovich, Willem Dafoe, Steve Buscemi …. Sarajevsku dugu listu prijatelja, posebno onih koji su dobro poznati u filmu svijetu, čine: Abel Ferrara, Morgan Freeman, Jeremy Irons, Charlie Kaufman, Michael Moore , Gaspar Noe, Mickey Rourke, Angelina Jolie, Brad Pitt ….

Sarajevo Film Festival nudi publici priliku vidjeti najzanimljivije nove filmove i pruža mogućnost da se regionalni redatelji umrežavaju i promoviraju svoje filmove, dok novi filmski stvaraoci imaju priliku da steknu nova znanja i iskustva. Danas, SFF je “must see” na karti svijetskh filmskih festivala i služi kao najznačajnije mjesto za film u Jugoistočnoj Evropi.

Naredno izdanje Sarajevo Film Festivala održati će se od 11. augusta do 18. augusta 2023. godine.

Više informacija na SFF zvaničnoj web stranici: https://www.sff.ba