Share This Story!

Međunarodni teatarski festival (MESS) je nastao 1960. godine pod imenom Festival malih eksperimentalnih scena Jugoslavije. Pokrenuo ga je Jurislav Korjenić, pozorišni vizionar i entuzijasta. Sljedeće izdanje festivala MESS će se održati 0d 06.04. do 09.05.2023. godine.

MESS održan je čak i tokom opsade Sarajeva, a među mnogim izvođenjma, festivalski tim je ponosan na izvedbu “Čekajući Godoa”, koju je režirala Susan Sontag u 1993. godine u Sarajevu.

Sam festival se zapravo sastoji od nekoliko različitih programa: World MESS posvećen je predstavama sa drugih kontinenata; Mittel Europe MESS donosi nastupe iz jugoistočne, južne i istočne Europe; Dječiji MESS je namijenjen mladima i Future MESS nastavlja tradiciju Festivala malih i eksperimentalnih scena predstavljajući radove mladih i inovativnih pozorišnih profesionalaca.

Tu je i MESS OFF, koji ima program izložbi i koncerata, kao i MESS radionice, koje daju svoj doprinos obrazovanju mladih pozorišnih umjetnika iz BiH i regiona.

Danas MESS je najistaknutiji pozorišni festival u jugoistočnoj Evropi i to je razlog zašto toliko međunarodni pozorišnih zvijezda dolazi u Sarajevo svake godine.

Više informacija saznajte na zvaničnoj stranici festivala MESS: https://www.mess.ba